FLY OVER.

Ontdek vanaf het aanpalende Achtmeiplein - de voet van de fly-over - een versmarkt met lokaal groens of neem er deel aan doe- en denkactiviteiten voor de toekomst. Baan je langs indrukwekkende installaties en muurschilderingen een weg omhoog en rust onderweg even uit op een gigantisch terras vol seizoensgebonden drinks & food. Helemaal boven doe ’s morgens vroeg aan yoga of pik je een van de uitstekende concerten en deejaysets mee - tot de avond valt!

Yoga op FLY OVER.

Ontwaak samen met de stad tijdens een ochtendlijke yogasessie

 

Fan van yoga op unieke plekken? Met Ahimsa Yoga maak je je lichaam met de ademhaling (pranayama) wakker op de fly-over! Een extra yin yoga sequence geeft je vervolgens de nodige boost voor de rest van onze dag. Vanaf 8h.

 

Let op: inschrijven is nodig en je brengt je eigen matje + dekentje mee.

Dat kan je nadien veilig opbergen. Inschrijvingen en info vind je hier:  http://tiny.cc/flyYOGAover

Beeldend

Vincent Glowinksi

 

No doubt dat je de erotische graffiti van Bonom - echte naam Vincent Glowinski - kent uit de Brusselse straten. Je vindt zijn muur-schilderingen over de hele wereld - zelfs op de gerespecteerde biennale van Wiesbaden. Met zijn werk brengt Franse kunstenaar steeds een stuk natuur in de stad: vaak donkere, dierlijke tekeningen die toch een lichtpunt in het straatbeeld brengen.

 

Tijdens FLY OVER. volg je verschillende muurschilderingen vanuit het hart van de stad tot pal op de brug. Je vindt ze onder meer aan NEST en Kunstencentrum Vooruit.

Diepmassief

Het collectief Diepmassief plant een heus Kartonatelier voor jong & oud en palmt de brug in met tal van interactieve installaties. In naam van de B401 schrijven ze:

"Liefste Gent,

het ademen gaat al een stuk vlotter vlotter dan dat verkeer van gisteren.

Er kriebelt gelijk iets Diepmassiefs op mijn rijvakken. Mijn helling jeukt. Mijn pilaren spannen zelfs een beetje. Ik verlang naar spookrijders.

Als dat maar goed afloopt.

 

Groeten, uw liefste viaduct"

Muziek

Tijdens FLY OVER. bepalen drie focusartiesten - met telkens een geheel eigen mood - het tempo van de dag: van een ochtendlijke soundtrack tot dans-baar in de avond. Samen met nog enkele andere deejays nemen ze het hoogste punt van het viaduct in met een block party.

Miaux (11h, Viaduct)

Het werk van Miaux, het alter ego van de Belgische in Sarajevo geboren Mia Prce, zit eerder in het zachtere en expressieve deel van de Belgische underground scene. Miaux (Ultra Eczema) is een meester in uitgewerkte key-board shenanigans die erg neigen naar mysterieuze soundtracks. Gewapend met een casio en verwoestende muzikale kwaliteiten, maakt ze minimale, melancholische en tijdloze nummers. Een perfecte soundtrack bij het ontwaken van onze stad!

Link: http://tiny.cc/miaux

Dijf Sanders (14h, Viaduct)

 

Dijf Sanders omschrijft zijn eigen muziek als sudderende, dan weer kokende exotica. In december 2017 ging hij voor zijn album ‘JAVA’ op zoek naar de psychedelische klanken van het homonieme Indonesische eiland. Hij kwam terug met honderden fieldrecordings, jamsessies en concerten van plaatselijke muzikanten om ze te vermengen met z'n eigen eclectische electronicasound.

Tijdens FLY OVER. neemt hij de brug over met een afternoon liveset.

Link: http://tiny.cc/DijfJava

Stellar OM Source (16h30, Viaduct) 

 

De Frans-Italiaanse producer en deejay Stellar OM Source - echte naam Christelle Gualdi - woonde ruim tien jaar in Nederland voor ze neerstreek in Antwerpen. Klassiek geschoold en met een pak analoge machines in haar arsenaal, brengt ze stuwende house en techno die verfrissend én adembenemend klinkt. Referentie nodig? In 2013 maakte ze met Oneothrix Point Never een handvol tracks en tourden ze samen door Noord-Amerika. Stellar OM Source zorgt voor een stevig slotakkoord op de brug.

Link: http://tiny.cc/StellarOM

DTM Funk (​15h, Viaduct)

DTM Funk werd geboren in Kigali, maar groeide op in Antwerpen. De Belgische jeugd danst al enkele jaren graag op zijn soulvolle muziek doorspekt met boogie, funk, disco, garage en Chicago footwork. Hij heeft zijn eigen label, Foot Juice Records, en is trots op zijn Afrikaanse roots en invloeden. De dj-sets van DTM Funk zitten barstensvol muziekparels die hij ook met veel plezier verspreidt via zijn programma Rhythm District, op The Word Radio. Hij promoot zijn feestelijke ingesteldheid als een echte religie, een funkdogma.

Bolis Pupul (12h, Viaduct) 

Bolis Pupul - lid Soulwax’s label Deewee - verdiepte zich in de elektronische muziek om te ontsnappen aan de verveling van zijn geboortedorp uit China. Met Jean-Michel Jarre als voorbeeld is zijn muzikale altel ego een inwijding in de magische wereld van de analoge synthesizers. Soms versierd met Aziatische geluiden, maar vooral heel dansbaar.

KooDoo (8h, Viaduct) 

 

Voor elk moment is er een juiste plaat. Of het nu als deejay is of als organisator van feestjes als Tuupe, KooDoo weet als geen ander hoe hij met platen een mood kan bepalen. Laverend tussen minimalistische house & melodische techno, neemt hij dansers in clubs als Kompass het liefst mee op lange en uitgesponnen trips doorheen desolate werelden. 

 

KooDoo speelt de eerste noten van FLY OVER. Tijdens de yogasessie brengt hij een extended ambient set bij het ochtendgloren.  

Lily Castel (16h30, 8meiPL)

 

Zeggen dat zangeres Lily Castel een Gents icoon is, zou een understatement zijn. Begin jaren zestig trad ze zowat ieder weekend op met het orkest van trompettist Michel Remy in 'Chalet du Sud', de roemruchte dancing in het Zuidpark die zich vooral richtte op de Gentse burgerij. Bijna 60 jaar later doet ze dat in hetzelfde Zuidpark nog eens over. Herbeleef de tijd van de twist en de bebop!

Link: http://tiny.cc/Eurovisie

Food & Sustainability

ROOF FOOD (Brug & 8 Meiplein)

 

What's for dinner op FLY OVER.? We serve you: ROOF FOOD op ons gigantisch fly-overterras! Zij maken met hun dakmoestuin de keten kort, van dak tot bord. Op de fly-over bouwen ze een groene toegangspoort tot de stad met een verhaal over lokale, seizoensgebonden catering. Dat doen ze in het goede gezelschap van LokaalEetavontuur en Le Petit Botanique. Yum!

Versmarkt (8 Meiplein)

 

De toekomst is aan gezondere en meer duurzame voeding, da’s klare kost voor In De Keuken. In samenwerking met onder meer VANIER, GroeiNEST, OHNE, BE O, Pacha Greens, Pad en Stoel organiseren ze een markt vol met lokaal groens. Kom je inkopen doen, doe met recepten inspiratie op voor je zondagse avondmaal & geniet van de beste kwaliteit. Vergeet je eigen zakje niet, of course!

Dromen

Bruggenbouwers (8 Meiplein) 

 

Meer dan ooit leeft het idee om de stad meer ademruimte te geven en een andere toekomst uit te stippelen voor de fly-over. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Een groene zone? Een gigantische speelplaats? Een plek voor events? Een ontmoetingsplaats voor jonge chefs & landbouwers? En wat dan met het verkeer?

 

Zonder echt een positie in te nemen reikt FLY OVER. ook een platform voor deze dromen aan. De stad voert momenteel onderzoek en schakelt Bruggenbouwers #B401 in. Tijdens FLY OVER. vind je een pak doe-en denkactiviteiten over heden, verleden en toekomst van de fly-over.

 

Je kan alvast de verschillende verhalen van deze bruggenbouwers ontdekken en je eigen idee achterlaten op https://ookmijn.stad.gent/bruggenbouwers

 

Kick off European Mobility Week (8 Meiplein)

Met gastsprekers (o.a. Burgemeester Daniël Termont), studies & cases uit EU. 

Verhalen van vroeger

CINEMA - Vertoning 'Kruiswegstraat 6' (1973) - om 10h, 12h, 14h en 16h (Achtmeiplein)

 

Welkom in Gents kleinste cinema! Hier vind je de Belgische thriller ‘Kruiswegstraat 6’ (1973) van de Gentenaar Jean Daskalidès. Het is een uniek tijdsdocument dat een inkijk geeft op het Gent uit de jaren zeventig met een lichtjes andere visie op mobiliteit: je ziet Gentse straten en pleinen vol auto's en een fly-over in volle opbouw.

Verhalen van Vroeger - door de Raconteurs van Ledeberg (Achtmeiplein)

 

De cinema wordt aangekleed met getuigenissen van Gentenaars die de bouw van de fly-over en het leven in het Zuidpark in die tijd van nabij hebben meegemaakt. Deze verhalen werden opgetekend door de Raconteurs van Ledeberg.

Interventies op het viaduct

 
 
 
 
 
 
 

Muzikale guerilla met Mkay (13h en 15h), One Man Party (14h), BRENNT (16h), Hantrax (16h30) en Jiheavy (17h30)

Halverwege het viaduct palmen verschillende artiesten een lap grond op de brug in. Guerrilla-style: kort & krachtig, rauw & onversneden. Je vindt er projecten van Gentenaren als Lander Gyselinck (Mkay) & Steve Slingeneyer (One Man Party), maar ook ruwe elektronica / EBM van Antwerpenaar Han 'Hantrax' Swolfs. Zijn authentieke stijl wordt door collega-muzikanten omschreven als 'an 80's revival from the future'.

 

Terwijl Brent Vanneste (Raveyards, Steak Number Eight) als BRENNT loeiharde technotracks afvuurt op het publiek, haalt ook Stefan Bracke (The Subs, Raveyards) het zwaar geschut boven: zijn project Jiheavy is een combinatie van apocalyptische beats en luid gebrul waarop je moeilijk stil kan blijven staan!

Easyground (14h en 16h)

In EASYGROUND worden de deelnemers geaard zodat het positief geladen lichaam zijn lading afstaat aan de negatief geladen aarde. Ga mee op een reis door de kosmos - ver weg van de snelweg!

Door Springstof, Treehouse & Kunstencentrum Vooruit - ism: Stad Gent & Agentschap Wegen & Verkeer

 

contact: info@flyover.be